Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «STREET VIEW»

Η γνωστή εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών Google έχοντας διευρύνει προ πολλού τις δραστηριότητές της πέρα από την πετυχημένη μηχανή αναζήτησης και επενδύοντας αποτελεσματικά σε εφαρμογές όπως το «Google Earth» και «Google maps» (δορυφορική χαρτογράφηση και φωτογραφική απεικόνιση όλης της γης) ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο ένα ακόμη πιο πρωτότυπο πρόγραμμα, το «Google Street View». Όπως φανερώνει και η ονομασία του (θέα του δρόμου), το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν εικονικά, μέσω διαδικτύου, στους δρόμους επιλεγμένων πόλεων ανά τον κόσμο. Η απεικόνιση είναι τρισδιάστατη και ο έλεγχος της περιήγησης είναι στα χέρια του χρήστη. Ωστόσο η περιήγηση δε γίνεται σε πραγματικό χρόνο αλλά με τη χρήση εικόνων που έχουν καταγραφεί προγενέστερα. Η λήψεις μάλιστα γίνονται με αυτοκίνητα που φέρουν ειδικές κάμερες στην οροφή και έχουν σήμανση με το λογότυπο της εταιρίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβε και μια ελληνική εταιρία που μέσω της ιστοσελίδας της «kapou.gr» παρείχε για μικρό διάστημα δυνατότητα τρισδιάστατης περιήγησης σε δρόμους ελληνικών πόλεων.

Οι εν λόγω υπηρεσίες συνάντησαν εμπόδια αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που άθελά τους συμπεριλαμβάνονται στις ληφθείσες εικόνες της περιήγησης. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης προκλήθηκαν αντιδράσεις και οι αντίστοιχες Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων ασχολήθηκαν με το θέμα. Στις Η.Π.Α. πρέπει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία προσφέρεται κανονικά από τη Google αλλά μετά από επεξεργασία (θόλωση) των εικόνων προκειμένου να μην αναγνωρίζονται πρόσωπα, πινακίδες αυτοκινήτων κλπ. Παρέχοντας διαβεβαιώσεις για την τήρηση αυτών των μέτρων, η αμερικανική εταιρία υπέβαλε Γνωστοποίηση στην ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επισημαίνοντας, επιπλέον, το δικαίωμα αντίρρησης προς τη Google που διατηρεί οποιοσδήποτε αναγνωρίσει τη φυσιογνωμία του ή δεν επιθυμεί τη δημοσίευση της εικόνας του σπιτιού του.

Η ελληνική Αρχή ζητώντας κάποια συμπληρωματικά στοιχεία και μέτρα επιφυλάχθηκε ως προς την κρίση της νομιμότητας της υπηρεσίας και μέχρι τότε δεν επέτρεψε την έναρξη των εργασιών λήψης εικόνων. Παράλληλα, επέβαλε και τη διακοπή λειτουργίας του ιστοχώρου «www.kapou.gr» που παρείχε τις υπηρεσίες τρισδιάστατης περιήγησης δίχως να έχει υποβληθεί προηγούμενη Γνωστοποίηση στην Αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Ανακοίνωση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:
http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentDisplay.jsp?docid=249,137,131,30,227,189,240,114

Βλ. επίσης:
http://maps.google.com/help/maps/streetview/

http://www.kapou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: