Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005

www.ΟΝΟΜΑΤΑ_ΧΩΡΟΥ.gr

Μέχρι το καλοκαίρι του 2005 το ελληνικό διαδικτυακό τοπίο κατοχύρωσης και χρήσης ονομάτων χώρου (domain names) με κατάληξη «.gr» βασιζόταν στις διατάξεις του Κανονισμού που εξέδωσε, στα τέλη του 2002, η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Μεταξύ άλλων η εν λόγω ρύθμιση επέβαλλε και την αποκλειστική χρήση λατινικών χαρακτήρων κατά την επιλογή ονόματος χώρου από τους ενδιαφερόμενους. Συνεπώς, επιχειρήσεις, οργανισμοί, υπηρεσίες και ιδιώτες οδηγήθηκαν, αναγκαστικά, στην πλησιέστερη λατινική γραφή ελληνικών ονομάτων και επωνυμιών που επιθυμούσαν ως διευθύνσεις των ιστοσελίδων τους, π.χ. www.ellinika.gr. Το γεγονός αυτό, βέβαια, υποχρεώνει πολλές φορές τους Έλληνες χρήστες σε πειραματισμούς προκειμένου να εντοπίσουν τον ορθό τρόπο γραφής της ιστοδιεύθυνσης του φορέα ή του προσώπου που αναζητούν. Στις 4 Ιουλίου 2005, λοιπόν, η ΕΕΤΤ έθεσε σε ισχύ τον νέο «Κανονισμό Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr», στον οποίο υπάρχει πλέον σαφής πρόβλεψη για δυνατότητα κατοχύρωσης διαδικτυακών διευθύνσεων με ελληνικούς χαρακτήρες, π.χ. www.ελληνικά.gr.

Εξετάζοντας αναλυτικότερα τον νέο Κανονισμό και ειδικά το άρθρο 3 («Σύνθεση Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr»), διακρίνονται οι βασικοί κανόνες που διέπουν το νέο σύστημα εκχώρησης. Συνοπτικά, προβλέπεται η δυνατότητα εκχώρησης ονομάτων χώρου, μεγέθους 3-60 χαρακτήρων του λατινικού ή του ελληνικού αλφαβήτου, αλλά δεν υποστηρίζεται η ταυτόχρονη χρήση τους στο ίδιο επίπεδο. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η ιστοδιεύθυνση www.e-pikaira.gr ή www.ε-πίκαιρα.gr, αλλά όχι η μικτή μορφή www.e-πίκαιρα.gr. Ειδικότερα, ένα όνομα χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες εκχωρείται στην πεζή μορφή που θα δηλώσει ο καταχωρούμενος στην αίτησή του και η οποία μπορεί να περιέχει τόνους, διαλυτικά, πνεύματα κλπ. Παράλληλα το όνομα θα εκχωρείται αυτομάτως στον ίδιο χρήστη και σε πεζή άτονη, κεφαλαία και πεζοκεφαλαία τονισμένη και άτονη μορφή (π.χ. www.ελληνικα.gr, www.ΕΛΛΗΝΙΚΑ.gr, www.ΕΛΛΗΝΙΚΆ.gr, www.ΕλληΝΙΚΑ.gr, www.ΕλληΝικά.gr). Παραλλαγές του ονόματος, με διαφορά στον τονισμό ή τα σημεία στίξης, καθώς και ομόγραφα (οπτικά όμοια) ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. www.EETT.gr), δεσμεύονται για τον ίδιο καταχωρούμενο αλλά ενεργοποιούνται μόνο μετά από αίτημά του και καταβολή επιπλέον τέλους. Το ανώτατο τέλος εκχώρησης, που μπορεί να καταβληθεί σε έναν από τους 257 εξουσιοδοτημένους καταχωρητές στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 44 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για μία διετία, εκ των οποίων τα 12,5 ευρώ αποδίδονται στην ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες της ΕΕΤΤ, οι «ελληνικές» διευθύνσεις αναμένεται να τονώσουν το ενδιαφέρον του Ελλήνων, εν δυνάμει χρηστών, για το διαδίκτυο, αυξάνοντας το αίσθημα οικειότητας στο δικτυακό περιβάλλον. Οι προβλέψεις οδεύουν πιθανώς προς επαλήθευση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως μόνο την πρώτη μέρα ισχύος του νέου Κανονισμού κατατέθηκαν περίπου 5.000 αιτήσεις εκχώρησης ονόματος χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες. Ωστόσο, υπάρχει και έντονος αντίλογος σχετικά με την πρακτικότητα των νέων διευθύνσεων αλλά και πιθανά λειτουργικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν. Η πρώτη χρηστική δυσκολία αφορά την διπλή εναλλαγή γλώσσας πληκτρολογίου, προκειμένου να επιλεγεί μια ιστοδιεύθυνση της μορφής www.ελληνικά.gr. Άλλωστε, στην πράξη, σπάνια πληκτρολογεί ο μέσος χρήστης την ακριβή διεύθυνση της ιστοσελίδας που τον ενδιαφέρει· πολύ συχνότερα κατευθύνεται στην ιστοθέση που επιθυμεί μέσω συνδέσμων ή μέσω λίστας αγαπημένων σελιδοδεικτών (bookmarks). Εξάλλου, πολύ πιο συχνά προτιμάται η αναζήτηση μιας ιστοσελίδας με λέξεις κλειδιά, παρά ο άσκοπος πειραματισμός στη γραμμή της ιστοδιεύθυνσης. Επιπλέον, ουσιαστικό πρόβλημα, μπορεί να προκύψει και σχετικά με την αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από ορισμένα προγράμματα πλοήγησης (browsers), τα οποία δεν υποστηρίζουν εγγενώς διευθύνσεις με μη λατινικούς χαρακτήρες. Τα λογισμικά προβλήματα, όμως, επιλύονται συνήθως με την εγκατάσταση αναβαθμίσεων ή πρόσθετων εφαρμογών, που προσφέρουν μέσα σε εύλογο χρόνο οι εταιρίες λογισμικού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν έχει τόση σημασία η απλή καταχώρηση ενός ονόματος χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά πολύ περισσότερο η ενεργοποίηση και η χρήση αυτών των διευθύνσεων. Προς το παρόν, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που δέχτηκε η ΕΕΤΤ αντικατοπτρίζει τη λογική πρόνοια πολλών επιχειρήσεων, φορέων και ιδιωτών να σπεύσουν για να κατοχυρώσουν σε ελληνική γραφή την έως τώρα χρησιμοποιούμενη ιστοδιεύθυνσή τους. Η κίνηση αυτή είναι, βέβαια, απαραίτητη τουλάχιστον για να εμποδίσει την εκχώρηση και παραπλανητική χρήση κάποιων ονομάτων στα ελληνικά από επιτήδειους χρήστες. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους καταχωρούμενους και κυρίως στις εταιρίες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εμπορική επωνυμία τους. Δεν πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο, οι περισσότερες από τις εν λόγω διευθύνσεις να μείνουν ανενεργές και άνευ περιεχομένου, κατέχοντας απλά μια θέση στο Μητρώο της ΕΕΤΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Νέος Κανονισμός:

http://www.eett.gr/gr_pages/index2n.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: