Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Στις 30 Αυγούστου 2005, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε πρόσκληση δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με πρόταση ποινικοποίησης της απλής κατοχής υλικού ακραίας πορνογραφίας. Το σκεπτικό της πρότασης στηρίζεται στην ευρύτατη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την διευκόλυνση της πρόσβασης σε πορνογραφικό υλικό που κατηγοριοποιείται ως «ακραίο». Προκειμένου, λοιπόν, να μειωθεί η προσφορά και η παραγωγή τέτοιου περιεχομένου προωθείται μια πιο αυστηρή ρύθμιση, η οποία, αντιγράφοντας αντίστοιχες διατάξεις για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, θα αντιμετωπίζει ποινικά και όσους κατέχουν απλά, χωρίς άλλο σκοπό, υλικό ακραίου χαρακτήρα.

Η αμφιλεγόμενη έννοια της «ακραίας» πορνογραφίας, εξειδικεύεται μάλιστα σε αυθεντικά στιγμιότυπα ή αληθοφανείς απεικονίσεις συνουσίας ή στοματικού έρωτα με ζώο, συνουσίας με ανθρώπινο πτώμα, άσκησης σοβαρής βίας σε σεξουαλικό πλαίσιο και άσκησης σοβαρής σεξουαλικής βίας. Οι εισηγητές της πρότασης θέλησαν ουσιαστικά να περιλάβουν την απεικόνιση δραστηριοτήτων που αποτελούν από μόνες τους ποινικά αδικήματα, ενώ οι εικονιζόμενοι μπορεί να αποτελούν θύματα ποινικά κολάσιμων πράξεων. Περαιτέρω, διευκρινίζεται πως από την έννοια της «κατοχής» εξαιρούνται οι περιπτώσεις ακούσιας παραλαβής επίμαχων εικόνων καθώς και η δικαιολογημένη ύπαρξή τους, π.χ. για λόγους νομικής ή δικαστικής έρευνας. Όσον αφορά τις ποινές, προτείνεται, κατ’ αναλογία με την ισχύουσα νομοθεσία, ποινή φυλάκισης έως τρία έτη για την κατοχή ακραίου πορνογραφικού υλικού και αναπροσαρμογή του υπάρχοντος ανώτατου ορίου φυλάκισης από τρία σε πέντε έτη για την διάθεση του.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν, συγκεκριμένα, στην προστασία των συμμετεχόντων (ενηλίκων) σε αποτυπωμένες ακραίες σεξουαλικές δραστηριότητες αλλά και στην προστασία της κοινωνίας, ειδικά των παιδιών, από την έκθεση σε παραστάσεις που οι εισηγητές της πρότασης «πιστεύουν ότι ο περισσότερος κόσμος τις αντιμετωπίζει με αποστροφή». Στην πρωτοβουλία αυτή, βέβαια, είναι διακριτή η επιδίωξη επαναπροσδιορισμού της ηθικής στάθμης και αναδιαπραγμάτευσης της ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής και δικαιικής απαξίας ενώ διαφαίνεται και μια προσπάθεια περιχαράκωσης της διαδικτυακής ελευθερίας. Τα ερωτήματα που αναδύονται αφορούν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νομοθετικής κίνησης, αλλά και την αρμονία της με βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Ειδικότερα, προβληματίζει το γεγονός, ότι την εποχή που προκρίνεται, για παράδειγμα, η ελαστικότητα στη μεταχείριση των χρηστών, αποδεδειγμένα επιβλαβών, ναρκωτικών ουσιών, προτείνεται η αυστηρή μεταχείριση του ενήλικου δικτυοπολίτη, ο οποίος κατέχει, αποκλειστικά για προσωπική χρήση, ψηφιακό υλικό που η νομοθετική κρίση κατατάσσει ως «ακραίο». Από την άλλη πλευρά, τα ίδια παιδιά που επιδιώκει να προστατεύσει ο νομοθέτης, διατηρούν την ευκολία του ανεξέλεγκτου διαδικτυακού μέσου, προκειμένου να προσπελάσουν υλικό, καθ’ όλα απεχθές, μα και ελκυστικό ως απαγορευμένο. Δικαιολογημένα δε, δημιουργεί αμφιβολίες η ποινικοποίηση της κατοχής, π.χ. μιας αποτύπωσης αληθοφανούς βιασμού, ενώ η εικονιζόμενη πράξη αυτή καθ’ αυτή δεν θα είχε ποινικό ενδιαφέρον, ως μη αληθινή αλλά επιτυχώς προσποιητή. Επιπλέον, προβληματισμό γεννά και η νομική μεταχείριση της απεικόνισης μιας «ακραίας» πράξης που αποτελεί αυθεντική ψηφιακή αποτύπωση της συναινετικής σεξουαλικής έκφρασης στο πλαίσιο του ιδιωτικού βίου. Τελικά, το δίλημμα, που προκύπτει, αφορά τη στάθμιση ανάμεσα στην περιφρούρηση μιας ασαφούς κοινωνικής ηθικής και την διασφάλιση των κεκτημένων προσωπικών και των ρευστών διαδικτυακών ελευθεριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

http://news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/pdfs/30_08_05_porn_doc.pdf

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-1755958,00.html

http://jurist.law.pitt.edu/paperchase/2005/08/uk-planning-ban-on-possession-of.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: