Τρίτη 26 Ιουλίου 2005

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το ζήτημα της κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λογισμικού σε κοινοτικό πλαίσιο είχε ήδη απασχολήσει τη στήλη (τ. 4/2004) ενώ εκκρεμούσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση ή μη της σχετικής πρότασης Οδηγίας. Τελικά, κατά τη διαδικασία της «δεύτερης ανάγνωσης» στις 6 Ιουλίου 2005, στο Στρασβούργο, το Κοινοβούλιο απέρριψε την εν λόγω πρόταση της Επιτροπής με συντριπτική πλειοψηφία 648 ευρωβουλευτών. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη και αναμενόμενη, αφού προηγήθηκε η άρνηση της Επιτροπής να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του Κοινοβουλίου, οι οποίες αποκρυσταλλώνονται σε ένα κείμενο 21 τροποποιήσεων.

Μετά την ψηφοφορία, πολλά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την υποχρέωση για κάλυψη του νομοθετικού κενού σχετικά με τις πατέντες λογισμικού, προς την κατεύθυνση όμως που χαράσσει η σχεδόν ομόφωνη γνώμη των ευρωβουλευτών. Από την άλλη πλευρά η αντίδραση εκ μέρους της Επιτροπής ήταν συγκαταβατική, τονίζοντας όμως πως το αποτέλεσμα παραμένει προβληματικό, αφού ανακόπηκε η πορεία εναρμόνισης των ευρωπαϊκών νομοθεσιών που ρυθμίζουν ζητήματα κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το μέτωπο ενάντια στις πατέντες λογισμικού, που περιλαμβάνει ενώσεις χρηστών, προγραμματιστές λογισμικού ανοιχτού κώδικα και οργανώσεις υπέρ της διαδικτυακής ελευθερίας αντέδρασε με εκδηλώσεις ενθουσιασμού για την απόφαση των ευρωβουλευτών, ερμηνεύοντάς την ως μια καίρια νίκη στον αγώνα για την προστασία της ευρωπαϊκής καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας που απειλείται από τις πρακτικές των μεγάλων εταιριών ψηφιακών εφαρμογών.

Μετά τη δήλωση εκ μέρους της Επιτροπής, ότι, σεβόμενη την απόρριψη της προτεινόμενης Οδηγίας, δε θα επανέλθει η ίδια εκ νέου στο θέμα, αναμένεται πλέον με πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου η πρόσκληση για επανεκκίνηση της διαδικασίας με κατάθεση νέου νομοθετικού κειμένου από την Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Ιστορικό νομοθετικής πορείας της πρότασης Οδηγίας:

http://europa.eu.int/prelex/detail_dossier_real.cfm?CL=en&DosId=172020

Δήλωση εκ μέρους της Επιτροπής:

http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/
05/151&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο:

http://www2.europarl.eu.int/omk/sipade2?L=EN&PUBREF=-//EP//TEXT+CRE+ 20050706+ITEM -007+DOC+XML+V0//EN&LEVEL=3&NAV=X

Αντιδράσεις ακτιβιστών:

http://wiki.ffii.org/PrReject050706En

http://epatents.hellug.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: