Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΙΜΕΙ

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) προωθεί την εφαρμογή διαδικασίας διακοπής υπηρεσιών από κινητό τηλέφωνο που έχει δηλωθεί ως κλεμμένο. Τούτο θα επιτυγχάνεται με τη χρήση των Διεθνών Κωδικών Κινητών Τηλεφώνων (IMEI, International Mobile Equipment Identity). Κάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου διαθέτει έναν μοναδικό αριθμό IMEI που την ταυτοποιεί κατά τη χρήση της. Οι χρήστες, λοιπόν, των οποίων έχει κλαπεί το κινητό τηλέφωνο, θα μπορούν πλέον να προβαίνουν σε σχετική δήλωση στην αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα στον πάροχό τους για απενεργοποίηση της συσκευής τους.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να τηρούν λίστες με τους Διεθνείς Κωδικούς Κινητών Τηλεφώνων κλεμμένων συσκευών των χρηστών. Η εγγραφή του IMEI ενός κινητού στη λίστα αυτή πραγματοποιείται εντός πέντε ημερών μετά από τη σχετική έγγραφη αίτηση του χρήστη, της αστυνομίας ή άλλης διωκτικής Αρχής. Κάθε πάροχος απαγορεύει τη λήψη ή/και παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών από συσκευή με IMEI που ανήκει στη λίστα με τους Κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων συσκευών την οποία τηρεί, ενώ ενημερώνει σχετικά και τους υπόλοιπους παρόχους, προκειμένου να επικαιροποιούν τις δικές τους αντίστοιχες λίστες. Οι πάροχοι δύνανται, επίσης, να εισάγουν στην εν λόγω λίστα και ΙΜΕΙ συσκευών που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένες σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συνδρομητής, του οποίου ο κωδικός ΙΜΕΙ της συσκευής του μπλοκάρεται με βάση την ανωτέρω διαδικασία, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί από τον πάροχό του την άρση του μπλοκαρίσματος προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία για το ΙΜΕΙ της συσκευής του και το νόμιμο τρόπο απόκτησής της, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει λάβει χώρα πριν την ημερομηνία δήλωσης της κλαπείσας συσκευής. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει από το φθινόπωρο του 2014 και πρέπει να επισημανθεί ότι για την υποβολή της σχετικής αιτήσεως κάθε συνδρομητής οφείλει να γνωρίζει τον δεκαπενταψήφιο αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής του, τον οποίο και μπορεί να βρει είτε στο πίσω μέρος της συσκευής του ή κάτω από τη μπαταρία της είτε πληκτρολογώντας τον κωδικό *#06#.


ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ:
http://www.eett.gr/opencms/export/sites/default/admin/downloads/telec/apofaseis_eett/kanonistikes_apofaseis_eett/AP710-014.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: