Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Η τρέχουσα κατάσταση του δημόσιου τομέα όσον αφορά την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι δεινή. Μόλις το ένα τρίτο των 761.000 ιστοσελίδων του δημόσιου τομέα και των κυβερνήσεων στην Ευρώπη είναι πλήρως προσβάσιμες, παρά την ύπαρξη τεχνικών λύσεων, μερικές από τις οποίες έχουν αναπτυχθεί με ενωσιακή χρηματοδότηση της έρευνας στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Η ιστο-προσβασιμότητα αναφέρεται σε αρχές και τεχνικές που πρέπει να τηρούνται κατά την κατασκευή ιστοτόπων, έτσι ώστε το περιεχόμενό τους να καθίσταται προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες, ιδίως σε άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες και τεχνολογικά ουδέτερες κατευθύνσεις στο πεδίο αυτό.
Με αφορμή τη διεθνή ημέρα των ατόμων με αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες, προκειμένου περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ να μπορούν ευκολότερα να χρησιμοποιούν διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες για αναζήτηση εργασίας, ταξινόμηση αυτοκινήτου, υποβολή φορολογικής δήλωσης και αίτησης για έκδοση διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Η πρόταση της Επιτροπής για έκδοση οδηγίας σχετικά με την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των φορέων του δημόσιου τομέα εισηγείται, από το τέλος του 2015, την υποχρεωτική χρήση τυποποιημένων ενωσιακών χαρακτηριστικών προσβασιμότητας για 12 είδη ιστοτόπων. Η υποχρεωτική εφαρμογή της προσβασιμότητας θα αφορά βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η κοινωνική ασφάλιση και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία, την αναζήτηση εργασίας, αιτήσεις εγγραφής στο πανεπιστήμιο και έκδοση προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα διευκρινίζουν επίσης τι σημαίνει προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό (τεχνικές προδιαγραφές, μεθοδολογία αξιολόγησης, υποβολή εκθέσεων, δοκιμές από τα κάτω προς τα επάνω), ενώ οι κυβερνήσεις θα ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν τους κανόνες σε όλες τις υπηρεσίες, και όχι μόνο τον κατάλογο όσων είναι υποχρεωτικές.
Βασικοί ωφελημένοι από τη σημερινή πρόταση θα είναι 80 εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης με ειδικές ανάγκες και 87 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 65 ετών. Για παράδειγμα, άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν να ακούν την περιγραφή των εικόνων όταν χρησιμοποιούν πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής θα βλέπουν γραπτές λεζάντες για αρχεία ήχου, ενώ θα καταστεί δυνατή η διερεύνηση όλων των τμημάτων ενός ιστότοπου μέσω πληκτρολογίου, καθώς και με το ποντίκι του υπολογιστή.
Εφόσον εφαρμοστεί αυτή η πρόταση μπορεί να ανοίξει μια ευρωπαϊκή αγορά ιστο-προσβασιμότητας εκτιμώμενης αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία σήμερα αξιοποιεί μόλις το 10% των δυνατοτήτων της. Οι καινοτομίες που πρόκειται να ενεργοποιηθούν με την πρόταση θα βελτιώσουν επίσης τη διαδικτυακή εμπειρία όλων των χρηστών του διαδικτύου μέσω βελτιωμένης λειτουργικότητας και χαμηλότερου κόστους παροχής της. Ενιαίο σύνολο κανόνων προσβασιμότητας σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς επιπλέον κόστος προσαρμογής και επιπλοκές.
Η προτεινόμενη οδηγία θα υποβληθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Ανακοίνωση της Επιτροπής:

Περισσότερα περί ιστο-προσβασιμότητας:

Βλ. επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: