Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006

IGF: ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΎΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε συνέχεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS) που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα τον Νοέμβριο του 2005, η χώρα μας θα φιλοξενήσει το πρώτο Διεθνές Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum, IGF), που θα διεξαχθεί από 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Όπως έχει ήδη παρουσιαστεί μέσα από τη στήλη (βλ. ΕΕΕυρΔ 4:2005), η Παγκόσμια Σύνοδος της Τύνιδας αναλώθηκε στη διαμάχη μεταξύ Η.Π.Α. και υπολοίπων Κρατών όσον αφορά τον έλεγχο του συστήματος ονοματοδοσίας (Domain Name System, DNS) στον Παγκόσμιο Ιστό, αφήνοντας τελικά αλώβητο τον αμερικανικό Οργανισμό ICANN, που διατήρησε τη διαχείριση του DNS. Η απόφαση για τη καθιέρωση ενός διαρκούς Φόρουμ για τα θέματα του διαδικτύου αποτέλεσε το συμβιβασμό των Η.Π.Α., για να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ε.Ε. και των άλλων κρατών. Ωστόσο, η στάση που τηρεί κάθε πλευρά διαφέρει. Την ίδια στιγμή που Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοινώσεις της, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία του IGF, οι Η.Π.Α. υποβαθμίζουν το ρόλο του σε ένα φόρουμ απλού διαλόγου.

Η αλήθεια είναι πως η λειτουργία του IGF και τα πορίσματά του δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να αποτελεί μια συνάντηση διεθνούς επιπέδου, που θα δίνει σε συχνή βάση τη δυνατότητα να συζητούνται καίρια προβλήματα της διαδικτυακής πραγματικότητας, να ακούγονται νέες απόψεις και να προτείνονται λύσεις που αναμφισβήτητα θα προκαλέσουν το ευρύτερο ενδιαφέρον της κοινωνίας και των κυβερνητικών μηχανισμών. Η διαμόρφωση αυτού του κλίματος μπορεί να προλειάνει το έδαφος και να οδηγήσει μελλοντικά σε μια ομαλή μεταβίβαση της εποπτείας του διαδικτύου σε έναν πιο ανεξάρτητο και οικουμενικό φορέα.

Αν και το πρόγραμμα του Φόρουμ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αναμένεται να συζητηθούν θεματικές όπως η αντιμετώπιση του spamming, της κλοπής ταυτότητας, του κυβερνοεγκλήματος, κλπ.. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου ad hoc το ζήτημα της αρμοδιότητας του ICANN και να αμφισβητηθεί βάσει ερμηνευτικών προσεγγίσεων των κειμένων που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο της Τύνιδας και μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν ισότιμο ρόλο και ευθύνη στη διαχείριση του Διαδικτύου». Σε κάθε περίπτωση, η στήλη θα συμπεριλάβει τα σημαντικότερα πορίσματα αυτού του πρώτου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που αποτελεί, παράλληλα, νέο ερέθισμα για την φιλοξενούσα χώρα μας να αναπτύξει την ψηφιακή της ετοιμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Επίσημη ιστοσελίδα:

http://www.igfgreece2006.gr

Ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/542&format=
HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2006/com2006_0181en01.pdf

Βλ. επίσης:

http://www.intgovforum.org/

http://www.egov-goodpractice.org/news_details.php?PHPSESSID= 9820ab6cf181652604d8e09640294399&newsid=141

Δεν υπάρχουν σχόλια: